Zakgeld en sparen - beursjes en spaarpotten
Kinderen kijken vaak uit naar het moment dat ze zakgeld krijgen. Hun eigen geld in eigen beheer. Dat voelt nog eens alsof je al groot bent. Helemaal wanneer je een beursje krijgt bij je eerste zakgeld. Daarin kun je iedere week het zakgeld doen en heb je altijd je overzicht wat je nog hebt. Met het krijgen van zakgeld is het ook goed om de kinderen te leren sparen en daarbij is het fijn om ze naast een beursje een spaarpot cadeau te doen wanneer ze die nog niet hebben.
Zakgeld en vakantiegeld krijgen
Zakgeld geven aan je kind, wanneer begin je daar mee? Start je er mee wanneer je kind er om gaat vragen omdat andere kindjes het krijgen of heb je er een bepaalde leeftijd? Een moment om hier mee te beginnen is bijvoorbeeld op een bepaalde verjaardag of wanneer jullie op vakantie gaan. Want veel kinderen die met hun ouders op vakantie gaan ontvangen van opa en oma vakantiegeld voor een ijsje of speelgoed. Eigen geld om naar eigen wens uit te geven.
Wanneer ze dat krijgen is het fijn om ze een eigen beursje of portemonneetje te geven. Daarin kunnen ze hun eigen geld bewaren en steeds opnieuw tellen hoeveel ze nog hebben. Ze krijgt een kind inzicht in de waarde van geld. Spreek van te voren met ze af dat ze er mee mogen doen wat zij willen. Ook of ze het in één keer mogen uitgeven of er juist langer mee doen. Geef ze zelf de verantwoordelijkheid over het beursje met geld.
Hoeveel zakgeld geef jij ze?
Het NIBUD heeft een overzicht op de site staan waarin het gemiddelde aan zakgeld voor kinderen van de basisschool en middelbaar onderwijs wordt gegeven. Zo heb je als ouders een richtlijn om mee te starten. Je wilt natuurlijk niet dat je kind veel minder of juist veel meer krijgt dan zijn/haar vriendjes.
Ook kun je met je kind afspreken wanneer het zakgeld krijgt, is dat iedere week of iedere maand. Voor de jongere kinderen is iedere week handiger. Dan blijft het overzichtelijk voor ze. Ook is de maand misschien nog te lang voor ze wanneer ze alles in een keer uitgeven bij het ontvangen per maand. Voor kinderen die op de middelbare school zitten is het handig om ze bijvoorbeeld iedere maand kleedgeld te geven en daarnaast wekelijks zakgeld. Zo leren ze wat kleding kost en dat ze soms moeten sparen voor een duur item. Spreek ook hier af wat ze zelf moeten kopen en wat jij ze geeft. Denk hierbij aan schoenen en winterjas bijvoorbeeld.
Sparen van je zakgeld of geld wat je ontvangt
Ook is het ontvangen van zakgeld een mooie aangelegenheid om eens te praten over sparen. Want van je zakgeld kun je ook voor iets gaan sparen wat je al heel lang wilt hebben. Dat is heel tof om dat in een spaarpot te doen zodat je keer op keer kunt zien hoeveel je al gespaard hebt en hoeveel je nog nodig hebt. Niets voelt fijner dan iets groots kopen waar je helemaal zelf voor gespaard hebt.
Ook is het goed om op tijd te starten met sparen voor later en de kinderen daar bewust van te maken. Zo kun je ze bijvoorbeeld alles wat ze ontvangen aan geld van familie, vrienden of ouders te laten splitsen door twee. Een gedeelte wat ze vrij mogen besteden en de ander helft in de spaarpot of op de spaarrekening. Ook hiermee kun je ze laten sparen voor iets groots. Misschien voor een scooter of wat dacht je ervan om te sparen voor rijlessen en hun rijbewijs?
Hiermee leren ze sparen. En dat is belangrijk voor wanneer ze ouder zijn en een eigen inkomen krijgen door bijvoorbeeld een bijbaantje of later een eigen salaris. Wanneer ze de waarde van geld kennen zullen ze minder snel in de financiële problemen komen. En dat is precies wat je hoopt voor je kinderen een gezonde financiële toekomst.
Meer weten over sparen en zakgeld, check het Nibud
Terug